Za dobar piknik potrebna je i odgovarajuća oprema, tako da i sama priprema hrane predstavlja užitak. Nema ništa bolje nego imati sve što vam je potrebno za piknik - kompletan roštilj sa stolom koji ima sve potrebne alate za roštiljanje. Različite vrste roštilja diktiraju pripremu mesa na jedinstven način, ali uglavnom postoje tri osnovne vrste roštilja: plinski roštilj, roštilj na drveni ugljen i tzv. "smoker" roštilj. Plinski roštilj je vrlo jednostavan oblik roštilja koji se sastoji od plinskog plamenika i čelične ploče za roštilj. Ovakav sastav omogućuje vrlo brz početak pečenja jer se ploča pomoću plinskog plamenika vrlo brzo zagrije na radnu temperaturu. Budući da ovaj roštilj nema rešetke, na njemu možete pripremati i jaja i omlet od jaja. Roštilji na drveni ugljen najčešća su vrsta roštilja. Metalno kućište omogućuje dodavanje bilo koje količine drvenog ugljena, koji se mora temeljito zagrijati prije početka kuhanja. Na takvom roštilju hrana se kuha na rešetkama koje se postavljaju na bilo kojoj visini iznad ugljena, ovisno o potrebnom intenzitetu topline za kuhanje. Po potrebi jelo tijekom pečenja poklopite poklopcem kako bi se održala temperatura te pecite i s gornje strane. Hrana ima nježnu aromu dima koja oduševljava svakog gurmana i bitno se razlikuje od hrane s plinskog roštilja. Smoker grill je posebna vrsta roštilja kod kojeg je ložište odvojeno od prostora za kuhanje. Toplina prolazi kroz posebne cijevi kroz koje dim iz ložišta putuje prema van. Po želji se ove cijevi mogu otvoriti na kratko vrijeme, čime se postiže efekt dimljenja koji hrani daje ugodnu aromu dima. Zahvaljujući ručnom otvaranju cijevi, može se precizno odrediti stupanj dimljenja. No, roštilj nije sve za piknik, postoje i alternative. Danas vrtna ložišta postaju sve popularnija, omogućujući vam da jednostavno pripremite hranu na bilo koji način. Izrađene su od kvalitetnog kotlovskog lima na kojem ložimo vatru drvenim cjepanicama, ali možemo pripremiti i žareni ugljen. Ploča je podignuta od tla kako ne bi uništila podlogu i spriječila širenje požara. Za kuhanje hrane možemo postaviti čeličnu ploču iznad ložišta, rešetku za efekt roštilja na drveni ugljen, objesiti lonac za gulaš ili peći komade mesa na štapiću. Osim roštilja i ognjišta, važno je oboružati se i odgovarajućom opremom za pečenje mesa ili povrća za piknik. Sve za piknik su kvalitetne željezne ploče ili rešetke za roštilj, a najvažniji dio opreme možda su i pincete dovoljno dugačke za okretanje komada mesa, koje se mogu koristiti na svim vrstama roštilja. Za plinski roštilj ili bilo gdje gdje roštiljate na ravnoj željeznoj ploči, možete koristiti i ravnu lopaticu koja će vam olakšati raspodjelu ulja i omogućiti brzo čišćenje ploče nakon svakog ciklusa kuhanja. Velika vilica za roštilj također se može koristiti kao pomoć pri slaganju i uzimanju komada mesa.